Utile

Angajator în eCommerce? Sfaturi în perioada COVID-19

Trecerea printr-o perioadă de pandemie nu este ceva la care te gândești atunci când pui bazele unui magazin online. Nu trebuie să te simți vinovat/ă dacă această situație excepțională te-a luat prin surprindere. Față de alte domenii de activitate, comerțul este un domeniu mai puțin afectat și în mod explicit comerțul online este una dintre metodele încurajate de autorități pentru a trece mai rapid peste această perioadă. eCommerce este un domeniu care va crește din punct de vedere al cotei de piață.

Ca și exemplu, în anumite zone există deja o accelerare a unor trenduri și aici ne referim la plata cu cardul ce a crescut de la 38% la peste 60%, iar în București +75% (sursa Iulian Stanciu, eMag). Așadar, tot ce înseamnă digital și tehnologie are de câștigat.

Adaptează modul de management într-unul de la distanță

Din fericire, România este o țară cu o infrastructură a internetului bine dezvoltată, așadar dpdv. tehnic lucrul de la distanță se poate face în condiții de bună calitate.

  • Stabilește modul de comunicare cu echipa (audio, video, în scris) și pune la dispoziție echipei toate detaliile tehnice pentru a putea intra în contact unii cu alții printr-un singur click. Poți face un grup cu toți membrii pe Skype, Facebook Messenger, Google Hangout sau Zoom (aplicația are și opțiunea pentru a înregistra automat toate conversațiile în cloud, contra cost).
  • Concret, puteți avea în medie 2 ședințe scurte/ zi, de câte 15-30 minute – una pe departamente și alta cu întreaga echipă – cu obiective pe termen scurt (pentru ziua în curs), săptămânale și bilunare. La începutul fiecărei ședințe verifică dacă fiecare și-a îndeplinit taskul/ taskurile din ziua precedentă și dacă (și unde) a întâmpinat probleme.
  • Stabilește o platformă în care toată lumea poate vedea ce are de făcut și care e statusul proiectelor (task management). Folosiți de exemplu Google Sheets și Docs (în loc de Excel sau Word) pentru ca toți colegii să colaboreze în timp real sau chiar Asana, Trello și Slack.

Recomandări: Trebuie să ai în vedere că nu toți angajații au acasă condițiile necesare muncii de la distanță într-un mod eficient (ex: un scaun confortabil, birou, căști de calitate, să nu mai vorbim de un laptop, programe din suita Adobe) și trebuie să faci tot posibilul pentru a-i ajuta. În plus, dacă nu aveau deja.. le poți achiziționa un abonament la o clinică privată.

Fii sincer cu angajații tăi

Ajuns într-o situație cu multe necunoscute, orice persoană își dorește să știe că va fi bine. Poți face o listă cu produsele care au avut scăderi și cu produsele care au potențial de creștere. Vorbește-le deschis despre cum vezi tu următoarea perioadă de 3-6-12 luni, râmânând pozitiv și încrezător în puterea online-ului.

E foarte important să fim raționali în perioada aceasta și să vedem ce planuri putem face pentru a trece cu bine. În mod cert, adaptarea comportamentului personal și al business-ului este vitală.

Ai șansa de a recruta oameni foarte buni din alte industrii

Vor fi și mulți oameni profesioniști care își vor pierde joburile din industii precum turismul, transporturi, domeniul ospitalității și al restaurantelor etc. Noi chiar încercăm în această perioadă să atragem pe tot mai mulți angajați spre mediul online, să le găsim joburi de unde să poată lucra (și) de acasă și să facă acum acest pas în mediul digital.  

Unele analize indică totuși faptul că peste un milion de angajați din economia autohtonă riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați. Pot fi viitorii tăi angajați pe Vânzări, Call Center, Marketing, Financiar sau Logistică.

📗Comandă online cartea eComJobs Ghidul Angajării în eCommerce (transport gratuit în țară): https://ghid.ecomjobs.ro/ și află 🔸Rolurile necesare în echipă 🔸Cunoștințele & responsabilitățile pentru 32 posturi (fișe de post) 🔸 Cum aduci și păstrezi în companie angajații valoroși. Acum e cel mai bun moment pentru a înțelege care sunt responsabilitățile angajaților din eCommerce.

Oferă ajutor comunității

Fii la curent cu nevoile comunității și ai în vedere dacă poți ajuta în vreun fel – prin produsele tale poate, cu o donație, sfat, orice consideri a fi necesar în aceste momente dificile. Simțul civic trebuie să fie în noi toți în aceste momente.

Apelează la freelanceri

Dacă până acum nu erai confortabil cu ideea de a lucra cu freelanceri, aceștia pot fi ajutorul de care ai nevoie în această perioadă. Majoritatea sunt persoane obișnuite cu lucrul de la distanță, pe bază de proiect. Pe eComJobs găsești o listă valoroasă și gratuită de colaboratori – pot fi filtrați în functie de servicii, nișă, tip juridic. Sigur sunt și ei în căutare de proiecte.

***

eComJobs vine în sprijinul vostru cu o reducere de 50% la toate pachetele de recrutare – cumva simțim că această decizie e în aliniere cu cine suntem noi, cu valorile și cu misiunea nostră: „Ne place să știm că ajutam oamenii să își găsească prin eComJobs locul de muncă visat, iar angajatorii persoane dedicate industriei.” 

Credem că în astfel de momente există și părți bine, loc de creștere, de adaptare și de evoluție. Pentru noi, pentru cei dragi nouă, pentru lumea întreagă. #StayOnline #StaySafe 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *