Ce face un om de Social Media in cadrul unui magazin online?
În Social Media (și în general în marketing/comunicare/ecommerce) sunt multe lucruri care contează și se îmbină. Important e să ai formată o mentalitate de om de marketing (sau sa lucrezi la asta, să-ți placă), să fii un om creativ, sociabil și restul chiar sunt detalii.
De asemenea să înțelegi oamenii, să știi să îi observi, să le cunoști nevoile, să ai o orientare către vânzări, să te pui în papucii consumatorilor, să știi să planifici, să dezvolți strategii și planuri de comunicare pe diverse canale sociale. Fie că vorbim de Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, Linkedin sau Youtube (sunt principalele surse de informare), această poziție reprezintă un rol esențial în a transmite mesajul business-ului pe care-l reprezinți către publicul țintă.
Ce cunoștințe ți-ar trebui ca Social Media Manager într-un magazin online?
➡ Ca om de Social Media trebuie să comunici în permanență cu clienții și potențialii clienți pe rețelele de socializare. Trebuie să fii creativ și să știi să scrii corect, pentru a putea livra conținut de calitate, nimic fals sau exagerat. Practic trebuie să fii un bun Copywriter.
➡ Pe langa acestea, experiența în planificare reprezintă un punct forte. Conturile magazinelor care reușesc să genereze engagement nu fac lucrurile pe genunchi. Planurile de postări sunt planificate săptămânal/lunar, iar rolul tău ca om de Social Media e să ai grijă ca aceste postări să fie realizate și programate din timp. Pe scurt: trebuie să fii și un bun Account Manager.
➡ Trebuie să ai capacitatea de a face și un mix perfect între creativitate și analiza cifrelor – făcând destule rapoarte și statistici. Un bun strateg trebuie întotdeauna să pună lucrurile în context. Așadar setează zilnic obiective acționabile și vino în permanență cu idei realizabile. Pentru a putea monitoriza rezultatul muncii tale urmărește anumiti indicatori de performanță precum Clicks, Reactions, Comments, Shares, Conversation Rate, Followers, Impresions, Unlike rate și tras concluzii care sunt predate mai departe specialistului în marketing sau managerului.
➡ În permanență ar trebui să testeazi, analizezi și optimizezi.
➡ Nu strică să fii și inspirat, cât să te poți lega de anumite ocazii speciale, sărbători sau triggere contextuale. În felul acesta va fi mult mai ușor să creezi engagement pe pagina. Gândește ca un om de PR.
➡ Social Media implică și Customer Service, deci răbdarea este o virtute, căci adesea te vei confrunta cu întrebări ale clienților sau va trebui să moderezi comentariile. Cu răbdarea treci și marea când vine vorba de Community Management. E foarte important să-ți asumi și riscuri pentru că oricât de control-freak esti, sigur vor exista utilizatorii surpriză ce-ți vor da bătai de cap. Nu are nimeni controlul, trebuie doar să fii deschis(ă) acestor noi provocări de zi cu zi.
➡ De asemenea, angajatorii vor ca cei care candidează pentru un astfel de loc de muncă să aibă cunoștințe de bază de photoshop pentru a crea sau edita bannere de promovare pe diferite rețele sociale. Ia și acest aspect în calcul pentru a nu sta mereu după departamentul de grafică și design..
➡ tot opționale sunt și cunoștințele minime de HTML/CSS/Java Script sau editarea video.. (Video Content is King! Vezi instra story-urile, boomerang-urile, gif-urile, video-urile de pe Snapchat).
➡ Nu în ultimul rând, un Social Media Manager trebuie să aibă un apetit pentru tehnologie și pentru tot ce e nou. Vorbim totuși despre un mediu aflat într-o continuă dezvoltare așa că trebuie să fii în permananță la curent cu ultimele trenduri în moda marketingului local și internațional.
Marketingul/Social Media nu este o simplă activitate de a vinde mărfuri. Chiar deloc! Este un mijloc de a asigura, înainte ca produsele să fie oferite, că acestea corespund cât mai bine nevoilor și dorințelor consumatorilor și/sau cumparătorilor potențiali! Recomandarea noastră e să furnizezi un conținut cât mai relevant, indiferent că-l postezi pe Facebook, Twitte, Instagram, Linkedin and so on.
Un focus mai mult pe calitate așadar și mai puțin pe cantitate. Amintim aici de goana după fani, like-uri, followers. Da, este importantă comunitatea, ne mândrim cu ea, însă trebuie construită corect, sanătos, nu prin concursuri, concursomani, bugete alocate haotic.
Experiența utilizatorului ar trebui să fie preocuparea ta nr 1.
Ți se par multe lucruri de făcut la job? Poate că da, însă fiecare lucru enumerat mai sus este esențial și le vei învăța rapid, nu-ți face griji. În plus, lista de mai sus poate fi completată. În funcție de fiecare magazin online în parte poți avea și taskuri administrative, pe lângă cele de mai sus, te poti ocupa si de relatia cu afiliații, de PR și de tot ce ține de comunicare, urmând să avansezi ca Specialist Marketing. [Promitem un articol detaliat în curând 🙂.]
Unde poți găsi joburi în Social Media, din cadrul magazinelor online? Pe eComJobs!
Cele mai căutate sau cunoscute locuri de muncă în domeniul Social Media sunt: Social Media Manager, Social Media Specialist, Online Manager, Head of Digital, Content Manager, Community Manager, Online PR Consultant, Web Copywriter, Social Media Consultant, Social Media Director, Social Media Guru (preferatul nostru) sau Social Media Analyst. Ești interesat(ă) de un job în domeniu? poți lăsa CV-ul la joburile actuale de pe eComJobs.
eCommerce-ul este un domeniu dinamic, într-un proces de creștere accelerată și nu ai timp să te plictisești! Vei avea mereu ceva nou de învățat la birou. Important e să fii pregatit(ă) să faci față tuturor situațiilor care pot să apară în timpul unei zile obișnuite de muncă. Mediul online se bazează pe relatia de încredere într-o măsură mult mai mare decât comerțul traditional!
Te-ar ajuta și aceste cărți pentru a te perfecționa la job de pe eMAG, Libris, Books Express, Carturesti sau Elefant – cu trimitere către cărțile dedicate iubitorilor de Social Media.
Tehnici de comunicare în Social Media – Horia Mihai Badau
Toți marketerii sunt mincinoși – Seth Godin
Noile Reguli De Marketing și PR – David Meerman Scott
Introduction to Social Media Marketing
The Art of Social Media – Guy Kawasaki, Peg Fitzapatrick
Social Media ROI (Que Biz-Tech) – Olivier Blanchard
Jab, Jab, Jab, Right Hook: How to Tell Your Story in a Noisy Social World – Gary Vaynerchuk
Social Media 101: Tactics and Tips to Develop Your Business Online – Chris Brogan
The brand handbook – Wally OLINS
- Dar și site-urile – socialmediatoday, socialmediaexaminer, blog.kissmetrics.com, blog.hubspot.com/marketing
Mashable, digitaltrends.com/social-media, PR Daily, Entrepreneur sau Ecompedia, ecomNews.
. - Sau evenimentele/ conferințele GPeC, ecomTEAM, TeCOMM sau BIZ (ex. Social Media Summer/Snow Camp, Social Media Summit București) și Evensys (ex. Webstock).
***
Evaluare. Utilă pentru proprietarii de magazine online:
Ai ales omul potrivit pentru job dacă observi că indicatorii de performanță cresc regulat. Dacă ai o bază de followers care se mărește treptat, usor-usor vei observa și că afacerea ta crește prin intermediul rețelelor sociale.
Poti urmări exact cât de convingatoare sunt postările de pe platformele sociale, instaland un pixel de conversie pe magazinul tău online. Dacă userii sunt redirecționați cu regularitate și în număr mare din Facebook, Instagram, etc…înseamnă ca omul de Social Media face treaba bună. Social Media este o investiție în imaginea brandul și nu un salariu în plus… cu siguranță magazinul tău are o poveste frumoasă ce merită spusă și auzită în online.
Principalele atributii ale unui angajat în Social Media, în 2017:
- Managementul conturilor sociale, scrie copy-urile postărilor în funcție de fiecare platformă în parte
- Trezește atenția, interesul, (poate și emoții) și dorința utilizatorilor de pe platformele sociale
- Monitorizează brandul și concurența (Vezi FaceBrands/ ZeList, Mention sau Google Alerts)
- Monitorizează campaniile și conversiile/ știe cum e cu Facebook Ads Manager, Facebook Insights și testează, măsoară, optimizează. Pentru că, de exemplu, degeaba se dublează traficul pe site daca nimeni nu cumpară.
- Folosește parametri UTM pentru Monitorizarea Social Media
- Planifică săptămânal/lunar calendarul editorial de postări
- Moderează comentariile clienților & răspunde (cu diplomație) mesajelor venite (public, pe messanger)
- Participă la brainstorming-uri cu întreaga echipă și stabilește ulterior strategii de social media
- Întocmește rapoarte lunare bazate pe respectivele indicatoare de performanță
- Propune și implementează concursuri pe rețelele sociale
- Setează în pemanență obiective acționabile și vine mereu cu idei realizabile.
.
Abilități extra:
- Optional unii fac și grafică pentru bannerele postate (sau știu să editeze un .psd) pe rețelele sociale
- sau/și editare video. Important: de pus la punct si strategia de conținut vizual!
- Cunoștințe minime de HTML/CSS/JavaScript
- Cunoștințe SEO, Adwords, inbound marketing
- În unele magazine online Specialistul în Social Media se ocupă și de sistemul de afiliere/ de afiliați, PR.
.
Un om de Social Media trebuie să fie o persoană comunicativă, muncitoare, pasionată de marketing/ digital și sociabilă, autentică și cu principii. Curiozitatea și adaptabilitatea sunt două trăsături de caracter foarte importante – toate acestea valabile pentru toți membrii echipei, firește!
⚠ Orice magazin online trebuie să aibă un om pregătit pentru a gestiona cu succes conturile din Social Media. Fără o experiență anterioară, fără un training/ un curs, angajatul poate fi un pericol pentru brand… Poți vedea mai jos un exemplu destul de cunoscut din seria #așaNU. (Sursa) Revenim și cu alte exemple, din eCommerce, dar asteptam și de la voi, în comentarii.
***
Scopul acestor articole e să impulsionăm și alți tineri să lucreze în ecommerce, să ocupe aceste joburi și să-și facă munca cu pasiune, dedicare, dar și unul educativ pentru tinerii proprietari de magazine online care chiar nu știu care ar fi atribuțiile unui astfel de job în Social Media. Sperăm să vă ajute!
– Ce face un specialist SEO în cadrul unui magazin online?
– Ce face un Operator comenzi în cadrul unui magazin online?
… revenim curând și cu alte articole educative. Ne poți da un semn dacă vrei să ne dai o mână de ajutor și să ajuți la educarea pieței de eCommerce din România. Noi asta ne-am propus.
Nu există realizări fără pasiune. Fă ceea ce iubeşti şi iubeşte ceea ce faci! ❤
Comments (2)
O sugestie prietenească apropo de „trebuie să știi să scrii corect”: dacă folosiți diacritice, folosiți-le peste tot. Pe alocuri lipsesc. Also, corect este „nu-ți face griji”, nu „nu-ți fa griji”.
Hope that helps
Bună, Cristina! Îți mulțumesc tare mult pentru comentariu și oricând te mai aștept prin zonă! Ai dreptate și am corectat. Mai mănânc diacritice, ohoo, așa mă grăbesc mereu. 🙂