La birou

Ce face un Specialist SEO în cadrul unui magazin online?

Dacă zilele trecute am vorbit despre rolul programatorului într-un magazin online, astăzi continuăm tot cu un articol din aceeași categorie și anume rolul persoanei care se ocupă de optimizarea pentru motoarele de căutare. Cu ajutorul informațiilor de mai jos te vom ajută să-ți setezi corect așteptările atunci când vine vorba de angajarea sau supravegherea unei persoane cu acest rol.


Pentru ca ne-am dorit o descriere cât mai succintă, l-am întrebat pe Bolocan Cristian – managerul departamentului SEO în cadrul agenției de marketing online SEO Cupcake și să ne spună mai multe despre aceste activități, având o experiență de peste 5 ani, + 300 site-uri optimizate și peste 500 audituri SEO.


Activitățile unui specialist SEO se modifică odată cu evoluția marketing-ului digital și a algoritmilor care influențează procesul în sine. Obiectivul final a optimizării site-ului îl reprezintă creșterea traficului organic-acțiune care în funcție de anumite varibile generează o creștere la nivel de comenzi/lead-uri.

1. Realizare audit SEO On-Page/Off-Page

Primele acțiuni ale unei campanii SEO le reprezintă realizarea unui audit d.p.d.v. SEO On-Page și Off-Page, analize care ajută să se identifice posibile probleme ale site-ului din anumite perspective. Totodată, în funcție de oportunitățile identificate de Specialistul SEO, pe parcurs vor exista necesitatea implementării și a altor modificări în afară de cele inițiale.

2. Verificarea tehnica a implementarilor SEO On-Page

Aptitudinile unui Specialist SEO trebuie să conțină cunoștințe tehnice basic de programare (html, Javascript, CSS) pentru a verifica implementările tehnice On-site realizate de către programator.

3. Campanii de Content Marketing/ Native Advertising

Denumită în continuare că și campanie de Link Building (obținerea de backlinkuri externe), această activitate presupune o comunicare cât mai eficientă a Specialistului SEO cu departamentul de Content Marketing, cu strategia de comunicare a magazinului online și cu specialistul PPC (care promovează articolele), obiectivul final fiind obținerea unor backlinkuri naturale de la surse autoritare și ulterior promovate (Facebook/Google Adwords).

Practic, departamentul de Content livrează conținut, acesta este revizuit/aprobat de către managerul magazinului online (doar în anumite cazuri) și de către Specialistul SEO – ulterior este publicat pe site-urile autoritare (știri, bloguri, comunicate de presă) și confirmat de către specialistul SEO.

Specialistul PPC alege strategia și audiența privind promovarea acelor tipuri de conținut, bineînțeles existând variabile la mijloc precum buget, acces audiențe, disponibilitate, etc. Specialistul SEO este cel care monitorizeaza constant evoluția și impactul strategiei de obținere a backlinkurile, totodată analizând și concurență.

4. Identificare oportunități SEO

Strategia de content On-site este foarte importantă – de aceea, tool-urile folosite, analiza concurenței și experiență pe proiecte pot genera acțiuni care vor crește vizibilitatea organică pe expresii mai puțin competitive.

Pentru aceste lucruri, există unelte gratuite și plătite care sunt necesare Specialistului SEO, așadar trebuie să existe suportul necesar pentru achizițonarea acestor abonamente.

5. Analize constante asupra strategiilor de creștere brand awareness

Deja cunoscut că și factor de ranking, semnalele de brand awareness necesită analiză constantă, interpretarea datelor metrice și ulterior, recomandări care pot influența pozitiv business-ului. Rata de conversie poate fi asimilata cu un indicator de performanță al experienței utilizatorilor pe site și de aceea, relația dintre Specialist SEO și Specialist PPC este foarte importantă, obiectivul comun fiind creșterea brandului, a magazinului online.

6. Monitorizarea zilnică a cuvintelor cheie și a indexării site-ului

Monitorizarea zilnică asupra cuvintelor cheie reprezintă o parte importantă în procesul de optimizare, mai ales dacă monitorizezi zilnic și competiția. Monitorizând concurență poți identifica fluctuații și ulterior poți analiză SEO On-Page/ Off-page pe bază acestora, astfel specialistul să găsească cele mai bune soluții.

7. Analiza constantă asupra conturilor de Google Analytics și Google Search Console

Poate cele mai reprezentative tool-uri folosite în cadrul campaniilor SEO – datele putând fi analizate, interpretate și ulterior pe baza acestora întreprinse acțiuni. Un specialist SEO are nevoie de cunoștințe avansate de Google Analytics, în special în cazul implementărilor tehnice. Că și exemplu, traficul referral provenit din com.google.android.googlequicksearchbox este de fapt trafic organic, însă puțin clienți știu să modifice filtre sau să segmenteze anumite date din Google Analytics.

În procesul campaniei SEO, astfel de implementări sunt realizate de către un specialist. Analiza asupra acestor procese necesită un profil analitic, factorul important îl reprezintă și experiența pe alte proiecte și date metrice.

8. Informare constantă asupra modificărilor de guideline-uri Google

Un specialist SEO trebuie să fie în temă cu toate regulile transpuse prin intermediul documentațiilor Google și bineînțeles cu modificările intervenite frecvent.

9. Dezvoltare arhitectura conținut On-site bazată pe reguli de UX

Experiența utilizatorilor pe site este un factor de ranking, deci analiza asupra design-ului, structurii conținutului, etc este importantă pentru a dezvolta strategia SEO potrivită!

10. Analiza de conținut asupra site-ului / competitorilor

Să ai conținut original (în special la nivel de magazine online) a devenit o provocare pentru mulți, însă cu analize, strategii de conținut, departament de Content marketing se pot obține semnale de calitate privind partea de SEO On-Page.

Concluzii:

Fiecare magazin online are nevoie de o strategie personalizată și necesită îmbinarea mai multor acțiuni decât cele precizate mai sus. Provocarea campaniilor SEO este de a maximiza rezultatele cu resursele pe care specialistul le are la dispoziție, ținând cont că există multe elemente implicate (programare, content marketing, brand awareness, conținut, ușer experience etc).


Câteva completări eComJobs:

În primul rând trebuie știut că SEO nu este o știință exactă și că regulile după care funcționează marile motoare de căutare sunt strict secrete și sunt reguli care se schimbă de câteva ori pe an pentru a descuraja site-urile de o calitate îndoielnică să acapareze primele locuri în rezultate. Ce funcționa acum 1 an, astăzi nu mai funcționează. Însă pentru că interesul unui motor de căutare este să mulțumească utilizatorii oferindu-le răspunsuri cât mai bune la orice căutare, asta înseamnă că proprietarii de site-uri/ Specialistii SEO trebuie să fie informați despre ce vede motorul ca bine sau ca rău.

Un om de SEO bun nu este un magic wizard, ci mai degrabă o persoană care este la curent cu regulile impuse de motoarele de căutare, este atent, minuțios, are cunoștințe basic de programare și știe să comunice cu restul echipei.

Dacă ești în căutarea unui Specialist SEO, îți așteptăm anuntul pe eComJobs!

Comments (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *