Ce face un programator în cadrul unui magazin online?
Un mare impact în existența, dezvoltarea și succesul unui magazin online o are componenta de tehnologie. Componenta a cărei coloană vertebrală sunt programatorii, acele persoane care transformă cafeaua în cod și codul în procese care economisesc timp și bani atât clienților cât și proprietarilor.
O persoana care dorește să se angajeze în cadrul unui magazin online trebuie să știe un limbaj de programare WEB. Supremația covârșitoare în rândul platformelor de eCommerce o are limbajul PHP pentru simplul fapt că există în uz foarte multe platforme gratuite dezvoltate în PHP și că în Romania există o plajă de persoane semnificativă care cunosc acest limbaj.

Platforme eCommerce folosite în Romania (sursa: builtwith.com)
Dacă ești programator PHP dar nu te-ai mai lovit până acum de domeniul eCommerce, un bun exercițiu este să descarci și instalezi platformele gratuite din tabelul de mai sus pentru a te familiariza cu structura și modul de programare al fiecareia și pentru a ști la ce să te aștepți atunci când vei dori să lucrezi la un magazin online care folosește platforma respectiva.
Voi încerca mai jos să fac o fișa de post a postului de programator în cadrul unui magazin online, mai exact o listă cu cele mai uzuale activități pe care o persoană angajată pe acest post le desfășoară.
***
Modificări site
Un magazin online este într-o schimbare continuă, schimbări care pot fi de la optimizari pentru încarcarea mai rapidă a site-ului până la mici tweak-uri care fac ca experiența cumpărătorului să fie cât mai bună. Deasemenea e posibil să ai colegi care se ocupă de SEO sau Marketing, persoane care pentru a-și implementa ideile trebuie să aduca modificări site-ului, adică să apeleze tot la tine.
Infrastructura server
Din cauza faptului că găzduirea shared vine cu diverse limitări și chestiuni ce țin de securitate, majoritatea magazinelor online preferă găzduirea pe un server dedicat pentru un control mai mare al setărilor. În cazul fericit există persoane dedicate care se ocupă doar cu administrarea de sistem, dar trebuie să fii pregatit să știi să configurezi un server web sau să faci o strategie de backup.
Plați cu cardul
Ar fi bine să fii familiarizat cu metodele de implementare a celor mai cunoscuți procesatori de plati online.
Automatizări curieri
Parte din procesul de optimizare a timpului este și implementarea cu sistemele de comenzi ale curierilor pentru generare AWB sau folosirea statusului comenzii pentru comunicarea cu clientul.
Integrări furnizori și sincronizări prețuri
Produsele care ajung sa fie listate în magazin pot proveni din 2 surse: adăugate manual de un operator sau automat printr-un sistem oferit de furnizor (fișiere xls, csv sau acces REST API). Programatorul se ocupă de aceste implementări dar și de sistemul de sincronizare a prețurilor în mod automat.
***
Integrări coduri de tracking
Există aplicații de chat, cross selling, upselling, analytics, customer journey, afiliere și altele care trebuiesc implementate în codul sursa al site-ului (câteodată doar pe anume pagini sau în anume situații).
Landing page-uri și newslettere
Deși nu necesită cunoștințe de programare ci de front end (HTML,CSS/JS), există magazine mici care nu-și permit angajarea unei persoane dedicate, iar HTML-izarea cade pe umerii programatorilor.
Campanii online inedite
Din când în când, echipa de marketing născocește idei la care nici nu te-ai fi gândit, mini aplicații (web/facebook), boți de chat sau joculețe HTML5, așadar pregătește-te să fii surprins cu provocări zilnice.

tu și colega de la marketing 🙂
Pentru cei care vor să fie la curent cu noi tehnologii sau vor să invețe tehnologii pe care încă nu le deprind, poți găsi în această pagină o listă extinsă cu site-uri, comunități sau cărți care te pot ajuta în dezvoltarea profesională.
Deasemenea aici poți găsi recomandări de cărți din domenii precum marketing, vânzări, copywriting, programare – în așa fel încât să ai the big picture asupra unui job intr-un magazin online.
Și nu în ultimul rând, îți recomandăm să te abonezi la lista noastră de joburi în programare pentru a putea fi la curent cu orice oportunitate nouă care ar putea apărea.
Comments (4)
[…] săptămâna trecută am vorbit despre rolul programatorului într-un magazin online, astăzi continuăm tot cu un articol din aceeași categorie și anume rolul persoanei care se […]
[…] Sursă: Ce face un programator în cadrul unui magazin online? | eComJobs […]
[…] citit și – Ce face un programator în cadrul unui magazin online? – Ce face un specialist SEO în cadrul unui magazin […]
[…] citit și – Ce face un programator în cadrul unui magazin online? – Ce face un specialist SEO în cadrul unui magazin online? – Ce face un Operator comenzi […]