La birou

Idei de Happy Friday pentru companii

Puține mai sunt companiile cu activitate online care vinerea să nu organizeze Happy Friday – adică o zi de lucru scurtă, urmată de activități și timp petrecut împreună cu toți membrii echipei, activități care au rolul de a cimenta relațiile dintre colegi și de a crea o cultură prietenoasă la birou. În funcție de cum sunt petrecute aceste ore libere, efectul poate fi invers celui așteptat pentru simplul fapt că activitățile sunt prost alese, se repetă prea des sau oamenii nu se implică.

 Venim astăzi în ajutorul magazinelor online cu câteva idei de organizare a Happy Friday-urilor:

În principiu trebuie să fie un eveniment așteptat cu mult entuziasm de către toți membrii echipei nu doar prin prisma idei de nu se lucrează, cât prin faptul că urmează o activitate pe care n-au mai facut-o niciodată alături de colegii de birou.

Am selectat câteva activități care se pot face în București – la un cost echitabil pentru o companie – și nu am luat în calcul acele cazuri izolate unde angajații sunt de fapt doar angajate (deci nu echipe mixte) sau diferențele de vârstă depășesc mai bine de 30 ani.

Și nu, hai să cumpărăm pizza nu se încadrează la activitatea de Happy Friday. 

***

LaserTag/ PaintBall/ Airsoft/ Squash

Sunt activități preponderent masculine pentru că necesită reprize de efort intens și eventual durere, dar care poate testa modul de comunicare în situații extreme (când știți că există cineva care are scopul să vă împuște, noi o numim situație extremă :)). Ar putea fi și o repriză bună de mișcare, dacă știți că mulți dintre colegi nu fac sport regulat. Totuși, suntem siguri că și fetele vor fi încântate să încerce aceste activități sportive.

***

Biliard, Darts, Ping Pong sau Bowling

  • De încercat – Texas Club din Regie, IDM Club sau FunLandRomania. Prețuri 10-25 lei.
  • Clubul FUNLAND pare cel mai mare din București (8 piste de bowling/11 mese de billiard/ 1 masa de snooker/ precum și 4 mese de tenis), videoproiector, scena, statie pentru karaoke și X-box 360 pentru testarea abilităților în timp real.

***

Boardgames/Poker/Puzzle/Lego sau Jocuri pe console

Catan, destroying friendships since 1995„, e un citat care ar putea fi folosit pentru orice alt boardgame și ar fi la fel de adevărat. Puteși observa cum se comportă și reacționează colegii când câștigă, pierd sau trebuie să negocieze. Puzzle-ul și Lego le poate testa răbdarea și lucrul în echipă, iar la final pot fi păstrate toate ca și trofee în birou.

În cazul jocurilor puteți face și clasamente, iar cel de pe primul loc are dreptul ca luni să doarmă cu 2 ore mai mult. 🙂

***

Arta (pictură, origami, sculptura etc)

Mulți n-au mai pus mâna pe o pensulă din școala generală. Poate fi un exemplu bun de lucru în echipă dacă vă împărțiți în echipe, fiecare cu câte o coală A4, iar rezultatul să fie vizibil/complet doar atunci când le puneți laolaltă. Deasemenea poate fi păstrat pe un perete pentru posteritate.

  • Oana de la MOKKO – atelier de meșteșugărit organizează destul de des workshop-uri Origami. Pentru adulți, origami este în primul rând o bună modalitate de relaxare și de deconectare. Atelierele au o durată medie de trei ore și costă în jur de 50 lei/ persoană.
  • Recomandăm și Mandalele – acele cărți de desenat pentru adulți ce sunt ca un pansament pentru stres și anxietate.

***

De urmărit împreună un film/ TED Talks

Mersul într-un parc de distracții

În Bucuresti sunt câteva parcuri de distracții deschise tot timpul anului așadar puteți experimenta frica, emoția și bucuria alături de oamenii cu care vă petreceți o mare pare din timp. PS: nu uitați și de mașinuțele bușitoare.

Iată care sunt parcurile de lângă capitală:

  • Edenland Park –  aflat în Balotești, pe str. Cantonului, la 28 km de București. Pe lângă traseele prin copaci, mai găsiți și alte activități – echitație, tir cu arcul, airsoft, paintball, mini-bungee jumping, puteți închiria biciclete și traversa trasee speciale sau să participați la ateliere de pictură.
  • Parc Comana Aventura – tariful este de 50 de lei/ 3 h și include 3 treceri cu tiroliana peste lac.
  • Aventura Parc Cernica – Phoenix Cernica – parcul se află pe str Revedere, comuna Cernica și include și piscină, loc de pescuit sportiv, paintball și un parc de relaxare cu posibilitatea de a face grătar. Există 9 trasee, iar tiroliana care trece peste lacul Cernica, de 800 de metri, este cea mai lungă din România.  Preț: 45 lei.
  • Aventura Park Herastrausunt șase trasee structurate pe grupe de vârstă și pe dificultate. Tot 45 lei intrarea/ persoană, 2 h de aventură. Pentru o gașcă mai mare sigur prețul este negociabil.

***

Activități outdoor (piscină, echitație, vâslit, biciclit)

În timpul verii, majoritatea ar prefera să plece de la birou cât mai repede pentru a se bucura de ziua lungă și vremea frumoasă. Puteți face activitati care de obicei se întâmplă cu grupul de prieteni apropiați precum mersul la piscină sau cu barca, facilitând astfel ca membrii echipei să se cunoască mai bine într-un cadru familiar.

  • Destul de simpatică e si Piscina Urbană – o piscină cu 100.000 de bile albe!
  • Primăvara sau toamna puteți merge și la plantat copaci.
  • Iar iarna… iarna e Marea Bulgăreală!

  ***

Gătit/ mâncat un tip inedit de mancare

Dacă la sediu există o bucătarie utilată, poate fi amuzant și gustos să gătiți un fel de mâncare – arăbească, mexicanăchinezească etc. Bineînțeles cu tot procesul de la făcut listă pentru mers la piață, aranjat masa și spălat vasele. 🙂

***

Treasure Hunt

Un coleg cu un nivel de creativitate mai ridicat poate realiza un scenariu de vânătoare de comori într-o zonă limitată (un parc, centru vechi etc), iar ceilalți colegi să caute indiciu dupa indiciu până ajung la un premiu final.

***

Escape Room

Deși limitat la 6-7 persoane într-o cameră, este un exercitiu bun de lucru în echipă, imaginație și cunoștințe generale. Dacă sunt mai multe persoane, se pot face mai multe echipe și se contorizează timpul evadării pentru fiecare echipă în caz că vreți să alegeți și o echipă câștigătoare.


Cam astea ar fi recomandarile noastre pentru o după amiază de vineri la birou sau prin oraș. Dacă aveți idei mai inedite decât ale noastre, suntem nerabdători să le citim mai jos în comentarii.


Filosoful american Henry David Thoreau scria: „Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul!”. Nu uitați că o bună comunicare, colaborare şi completare între membrii echipei duce la obţinerea de rezultate rapide, calitative şi cantitative, reduce stresul şi îmbunătăţeşte inclusiv viaţa personală.

Comments (3)

  1. Interesante activitatile, dar sunt preluate din cultura Japoneza si bagate pe gatul corporatiilor occidentale. Intrebati angajatii familisti daca vor sa petreaca cateva ore in plus cu copii, familia sau sa se joace cu colegii.

  2. Interesante idei, dar sunt de parere ca aceste activitati de grup ar trebui sa fie ceva natural intre membrii grupului nu ceva „fortat” de catre compania unde lucreaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *