Carti

10 Cărți pentru cei care doresc să își îmbunătățească vorbitul în public

După seria de Citește cărți de eCommerce, Mergi la evenimente, Interviuri cu marketeri, #AngajatInEcommerce sau Învață programare… revenim cu câteva recomandări de cărți si sfaturi bune şi extrem de utile pentru toți cei care doresc să îşi îmbunătățească vorbitul în public.

Probabil ai încercat până acum să vorbești în fața unei audiențe (pentru diferite prezentări, la cursuri, întâlniri de business sau chiar la un interviu de angajare) și nu ți-a ieșit foarte bine sau probabil ai vorbit și ești conștient că se poate din ce în ce mai bine.

Unele cărți recomandate mai jos le-am citit și noi, despre altele am auzit că ar fi foarte bune și sunt pe lista noastră… așa că le trecem și aici pentru cei interesați. Sigur îți vor prinde bine!

1072041

vorbit-in-public-carnegie

the-presentation-secrets-of-steve-jobs-how-to-be-insanely-great-in-front-of-any-audience

15326451_10210153478707859_8142233911460835603_n


.

.

.

.

.

1. Cum sa vorbim in public . Editia III de DALE CARNEGIE

este un manual despre discursul de orice fel – începând de la cele câteva propoziţii ce trebuie rostite cu o anumită ocazie de familie, de exemplu, până la conferinţele în faţa unui public numeros. Autorul ne pune la dispoziţie metode, tehnici practice şi sugestii care, odată însuşite, ne vor ajuta ca atunci când întâlnim diverse persoane sau grupuri de oameni să ne adresăm în mod eficient acestora.

2. Chris Anderson (directorul TED) – TED Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public.

TED TALKS nu este doar cea mai patrunzătoare carte scrisă vreodată despre vorbitul în public, ci și o analiză profundă, stralucită a modului în care ar trebui să comunicăm. Îmi dă speranța că lumea chiar poate fi schimbată prin cuvinte. – Adam Grant / Este o carte foarte bună și o găsești sub 50 lei.

3. Scott Berkun – Confesiunile unui vorbitor public

În acest volum plin de haz și extrem de practic, Scott Berkun ne dezvăluie tehnicile folosite de marii oratori și ne arată cum le poate utiliza oricine pentru a comunica mai bine. Cartea de față ne oferă punctul de vedere al unui inițiat despre cum să prezinți idei intr-un mod cât mai eficient.

Este o călatorie unică, distractivă și plină de învățăminte printre dificultățile și reușitele traite de Scott de-a lungul celor peste 15 ani în care a ținut frecvent discursuri unor categorii diverse de persoane.

4. The Presentation Secrets of Steve Jobs: How to Be Insanely Great in Front of Any Audience

Autorul subliniază cum strategia de succes a unui om poate fi analizată şi descompusă în paşi, pentru a fi explicată către alţii şi însuşită.

res_8c4c70766b013bade429b875ed6a8e65_450x450_7ou2

res_99459ce0271c8963e3b1cd14cde1dbda_450x450_2euc

talk-like-ted

51qrnkky9ul-_sx258_bo1204203200_
.

.

.

.

.
5. Ron Hoff – Regulile unei prezentări de succes, Curtea Veche, 2002

Ron Hoff prezintă cu umor, într-un ritm alert, apeland la exemplificari relevante, o serie de reguli fără de care o prezentare nu-și poate atinge ținta. Acestea urmăresc modul în care relaționăm cu auditoriul, felul în care ne organizăm materialul ce urmează a fi prezentat, discursul propriu-zis, felul în care vorbim, gesticulăm, ne îmbrăcăm – toate acele aspecte ce contribuie la formarea unei păreri despre noi și de care depinde reușita noastră ca mici prezentatori. Învățand cum să apreciem atitudinea ascultătorilor noștri, întrebările, chiar și complimentele, ne pregătim calea spre succes.

6. Talk Like TED

7. Cum vorbim în public. Exerciții de oratorie – Paciano Padron

Prin stilul de abordare pedagogic, cartea prezintă bune tehnici de care ai nevoie pentru a realiza o mai mare congruență între limbajul verbal și non-verbal al prezentării, cheie pentru credibilitatea vorbitorului și a mesajului pe care îl transmite. Urmând pas cu pas exercițiile din această carte putem ajunge să fim mai încrezători în situații noi și dificile și pentru a ne stăpâni tracul care ne controlează așa tare sistemul nervos.

8. Arta de a vorbi in public – Stephen E. Lucas – ne propune diferite activități pentru exersarea abilităților oratorice.

9. Tad James şi David Shepard –Presenting Magically: Transforming Your Stage Presence with NLP

10. iConquer Speech Anxiety: A Workbook to Help You Overcome Your Nervousness about Public Speaking by Karen Kangas Dwyer PhD

Bonus: Introducing Confident Speaking: A Practical Guide de ALAN WOODHOUSE.


Ca și concluzii

trebuie să devenim neînfricați pentru a duce o viată creativă! Să încercăm să vorbim mai întâi în fața oglinzii, apoi prietenilor apropiați și ușor, ușor să încercăm măcar să ne depășim starea de angoasă. Ai mai putea să te înregistrezi cu telefonul și apoi să te analizezi, să repeți un discurs cu muzica dată tare, să vorbești mai rar și să te analizezi mai mult și, oricum, experiența vine din practică. Frica e firească și omenească. Nu e deloc ceva de care să-ți fie rușine. Trebuie însă luată în serios. 

Dacă ai timp mai poți răsfoi și aceste Infografice de aici sau să-i avem la căști pe cei mai buni vorbitori de la TED.

ps: Le poți oferi 🎁 de Crăciun colegilor de birou sau prietenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *