Noutati

Utilitatea bot-ilor pe Facebook Messenger pentru ecommerce

Începând cu 12 aprilie, Facebook oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a crea boți pentru platforma Messenger, adică pentru chat-ul de pe Facebook. Rezumând într-o singură fraza: cu ajutorul necesar de programare, contul paginii tale de Facebook va putea răspunde automat la mesaje și va putea folosi în mod programatic mesajele care îi sunt transmise.

Boții sunt niște unelte care trimit mesaje automate sau imagini pe Messenger, aplicație folosită de 900 de milioane de utilizatori în fiecare lună și de către 50 de milioane de afaceri. Pentru mulți utilizatori, va fi prima interacțiune cu inteligența artificială.

Da, încă suntem departe de momentul în care un astfel de bot poate fi folosit fără ca utilizatorul să-și dea seama că în spatele răspunsurilor nu este o persoană sau ca bot-ul să fie capabil să răspundă la orice fel de întrebare, însă chiar și așa poate fi un diferențiator important mai ales online unde concurența este ridicată!

Pentru companiile care vând servicii/produse online poate fi folosit ca și canal de vânzare, suport sau loializare.

Ce se poate face?

Răspunsurile botului pot fi de tip text, imagine, produs (+ slider de produse), confirmare comandă sau un simplu buton call2action. În poza a doua și a treia de mai jos (cele pentru site-ul de cadouri online) poți vedea deja ce am testat ieri, în cateva ore, la ce scenariu ne-am gândit…

Conversațiile pot fi inițiate prin apăsarea unui buton care poate fi instalat pe site (precum butonul de like/share) sau prin trimiterea unui mesaj prestabilit (ex: „Vreau să cumpăr”) prin mesageria clasică (de pe web sau telefon).

12995556_1079871212070620_2100044697_n

Ce nu se poate face?

Accentul e pe conversație, așadar scenariile trebuie gândite în așa fel încât primul mesaj să vină de la utilizator. Tehnic pot fi trimise mesaje utilizatorilor fără ca ei să întrebe ceva, dar acest lucru contravine regulilor Facebook. Așadar fără publicitate sau mesaje de cross selling.

12995593_1698822013709413_1883985670_n

Cum se poate face?

Documentația necesară poate fi gasită aici și răspunde oricarei întrebări ce poate apărea unui programator care vrea să dezvolte un astfel de bot. Odată finalizat bot-ul, acesta necesită aprobarea manuală a Facebook, aprobare care poate dura și câteva săptămâni. Vom reveni curând cu noutăți despre bot-ul „Ci+La” – așa am numit robotul făcut pentru un site-ul de cadouri și o să poată fi testat de toată lumea. Noi suntem super entuziasmați! 🙂

Scenarii utile

Multe. Foarte multe. Nelimitate. În principiu ar fi 2 tipuri: aflare de informații sau efectuarea de comenzi.
Pentru aflarea de informații de exemplu va fi necesar ca utilizatorul să trimită un nr. de telefon sau email, date care vor fi verificate și se va răspunde cu statusul ultimei comenzi.
Pentru efectuarea de comenzi, gândește-te că poți avea un flow bine stabilit în care pui utilizatorul să răspundă sau să facă o alegere din mai multe variante.

Dacă ai în minte un scenariu pentru business-ul tău și ai nevoie de cineva care să-l implementeze, te putem ajuta. Scrie-ne la contact@ecomjobs.ro

Comments (1)

  1. Am testat (imediat cum a aparut) facand un bot care furnizeaza datele vremii, asa just for fun. Insa n-au aprobat aplicatia pe motiv ca vor lucruri mai complexe.
    Cat despre faptul ca utilizatorul trebuie sa inceapa conversatia, cred ca n-ai testat botul celor de la CNN. M-a spamat zilnic cu stiri (fara a le cere, evident) timp de vreo saptamana, apoi n-am mai avut rabdare si i-am dat block.
    Dar na, probabil ca pt CNN nu se impun reguli. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *