Noutati

De ce e Videoblogging-ul important în eCommerce?

Astăzi vom puncta într-un nou articol despre cum se folosește videoblogging-ul pentru a ajuta creșterea conversiilor într-un magazin online. Am observat (și nu de ieri sau de un an, ci chiar chiar de doi – trei) că din ce în ce mai multe magazine online încearcă să atragă potențiali clienții și pe alte platforme puternice de promovare – și asta pe lângă site-ul principal sau Facebook – și să fie din ce în ce mai prezenți pe canalul propriu de YouTube sau prin colaborări cu videobloggerii cunoscuți din România.

Florin Pravai – YouTube Lead Google România: „YouTube are în prezent peste 8 milioane de utilizatori unici în România şi peste un milion de canale româneşti. Românii iubesc produsul ăsta şi sunt pe YouTube mai mult decât sunt cei din Ungaria, din Polonia sau din Cehia.”

În fiecare minut, pe YouTube sunt încărcate 300 de ore de conţinut video. Un utilizator petrece în medie ~ 15 minute pe YouTube urmărind ultimele postari adăugate în funcție de interes, cât despre vârsta ar fi între 13-34 ani.

Pe lângă muzica și video-uri amuzante, YouTube oferă și un imens volum de clipuri de prezentare al diferitelor companii sau produse

Fie că vorbim de eMag, MediaDot, PCGarage sau Noriel, aceste magazine au început încă de acum un an sau doi crearea de conținut video unic și original pe canalul lor de YouTube, având ca scop creșterea notorietății companiei, apropierea de potențialii clienți de pe YouTube, pentru branding, având în final… conversii.

 

Canale de YouTube în eCommerce – Ordonare în functie de numărul de abonați

Canal Activ din Video-uri Abonati Vizionari
PC Garage Apr 25, 2008 661 12.975 2.771.321
eMag.ro Mai 31, 2007 296 5.544 15.016.214
MediaDOT.ro Oct 11, 2013 129 5.729 638.508
Noriel.ro Feb 23, 2009 272 2.316 4,837,186

Important – Magazinele online de mai sus au fost selectate aleatoriu și cu siguranță sunt și altele, poate chiar mai vizibile… Dacă le știți, lasați-ne un mesaj în comentarii și le adăugam și aici. 

Video este din ce în ce mai popular și totuși nu se folosește atat de mult în ecommerce-ul din România. 

Dacă acum cativa ani se punea mult accent pe importața fotografiilor în prezentarea produselor din magazinele online, astăzi e momentul să treceți la nivelul următor și să vă diferențiați de concurenții dvs prin conținutul video, de calitate, care să răspundă la toate nevoile utilizatorilor mulți ani de acum înainte. Nu ignorați să faceți ceva în privința asta sau măcar să vă fi dat puțin de găndit… asta este și scopul articolului.

De ce e Videoblogging-ul important în eCommerce?

Înregistrarile video (în special prezentarile video de produse) pot avea o capacitate incredibilă de a mări numărul de conversii și de a ajuta oamenii să înțeleaga mai bine produsul dvs, de a oferi potențialilor clienți informații cât mai complete și detaliate. Conform unui raport vazut pe Digital Sherpa, vizitatorii ce tocmai au văzut un review video la un produs, au cu 64% mai multe șanse de a-l și achiziționa în acea zi.

Într-adevar, mixul de copywriting + imagini + recenzii + branding ajută mult utilizatorul in decizia finala de a cumpara produsul dorit, insa video-urile au un potential si mai eficient asupra vizitatorilor daca e si facut bine, cat mai detaliat, care sa raspunda la o nevoie. E acel plus care conteaza si face tot mai mult diferenta.

Stategiile de social marketing în ceea ce privește YouTube sunt multiple diferind în funcție de domeniul de activitate al magazinului online sau targetul căruia i se adresează un anume produs promovat acolo. Recomandăm configurarea corectă a canalului, inserare logo-ului + descrierea companiei,  link cu trimitere către site și, cel mai important e să aveți conținutul unic. Titlul, descrierile, cuvintele cheie/tagurile sunt și ele la fel de importante.

Las mai jos și alte motive pentru a folosi video-urile în cadrul magazinului dvs online

 • Google apreciază conținutul video – favorizeză chiar și prioritizează magazinele online cu un conținut video (găzduit în mod ideal de YouTube) și asta mai ales în cazul în care niciunul din competitorii dvs nu utilizează deja această modalitate de promovare. Așadar o șansă în plus în rezultatele de căutare față de concurență…
 • Video-ul e ușor de distribuit, e dinamic și click- uibil – utilizatorii sunt mai atrași spre a face click pe un video vs. de a citi un text fără nici macar un element vizual. Este mai comod pentru mulți.
 • Video-urile sunt captivante – mai ales cele succinte, care nu plictisesc și aduc un plus de culoare și dinamism. De la lună la lună creste numărul de utilizatori de pe YouTube și implicit vizionarea filmulețelor.
 • O poză valorează 1000 de cuvinte. Video-ul… transmite și mai multe emoții, având și o capacitate de a transmite informațiile cât mai rapid și cât mai detaliate despre un anumit produs.

Tableta Noriel Pad – 186,912 vizualizari

Alte căteva exemple de canale de YouTube din ecommerce – Ordonare în funcție de nr. de video-uri

Canal Activ din Video-uri Abonati Vizionari
Elefant.ro Sep 2, 2013 17 237 1,649,899
Answear.ro Nov 17, 2015 32 174 954,323
FashionDays  Dec 22, 2010  51  159 580.934
BestKids.ro Jan 13, 2012 106 162 327,763
PiatraOnline.ro Oct 11, 2007 131 216 1,999,658

De ce se amână realizarea de content video?

Ordinea e aleatorie: este nevoie de un buget alocat pentru aparatura cu care se filmează, e nevoie de un coleg dedicat, priceput și familiarizat cu produsele pentru care face review și cu inclinatie spre videoblogging. Mai apoi o bună cunoaștere a programelor de editare video, ca totul să iasa cât mai profi, dacă nu poate chiar viral.

Teoretic se poate filma cu orice, inclusiv cu telefonul mobil. Diferența dintre un smartphone și aparatul video e facută de cele mai multe ori de lumină și de sunet, nemailuand prețul în calcul. Pe lista ar mai fi un trepied, microfon/ lavaliera wireless, lumini, etc.

Cat despre editare ne-am interesat și vloggerii ne recomandă – Cyberlink Power Director, Sony Vegas HD, Adobe Premiere Pro, Adobe After Effects, Avid Liquid, Final Cut Pro, Edius 6Corel VideoStudio Pro, Windows Movie Maker.

Potrivit socialblade.com, cel mai puternic cont din România care are 2 miliarde si jumatate de vizualizări (în total pentru toate clipurile încărcate) și peste 2.000.000 de abonați este Cat Music.

Ca număr de abonați în ecommerce – PCGarage este în Top cu 12.975, urmând MediaDot cu 5.729. Cum am mai zis: magazinele online de mai sus au fost selectate aleatoriu și cu siguranță sunt și altele, poate chiar mai vizibile… Dacă le știți, lasați-ne un mesaj în comentarii și le adăugam și aici. Noi felicităm toate magazine online având un cont activ pe YouTube… e acel plus care contează și face tot mai mult diferența dintre ei și concurență. Un procent de 90% dintre cei care fac parte din Generația Z se uită zilnic pe YouTube și în curând aceștia vor fi și clienții voștri…

ps: Ce magazine online încurajează deja videoblogging-ul în România și angajează prin eComJobs.ro oameni dedicați pentru conținutul video propriu? Aici găsiți lista.

Comments (4)

 1. N-aş zice că se poate filma chiar şi cu un telefon mobil 🙂 De cele mai multe ori video-ul respectiv o să influenţeze considerabil părerea vizitatorului despre magazinul online. Dacă video-ul e tras la repezeală cu telefonul de cineva vizibil neexperimentat, ce îl opreşte pe vizitator să creadă că produsele sunt de aceeaşi calitate ca şi video-ul?

  În schimb, cineva care colaborează cu un studio, chiar şi mic, s-ar putea alege cu o serie consistentă de video-uri la fel de puternice şi bine făcute ca şi exemplul Emag. Iar asta, în 2-3 zile fără costuri exorbitante (0,5 – 1k €)

 2. Multumim, @Sebastian pentru comentariu. Spuneam mai sus ca teoretic se poate filma cu telefonul, insa nu recomandam asta. Diferența dintre un smartphone și aparatul video e facută de cele mai multe ori de lumină și de sunet, nemailuand prețul în calcul. Pe lista ar mai fi un trepied, microfon/ lavaliera wireless, lumini, etc.

  Si noi mizam mai mult pe calitate.

 3. […] Ecomjobs scrie despre cum se folosește videoblogging-ul pentru a ajuta creșterea conversiilor într-un magazin online. Au identificat patru magazine online care folosesc vlog-ul ca metodă de promovare: PC Garage, eMAG, MediaDOT și Noriel.  De ce este important acest tip de video, cum te poate ajuta să vinzi mai mult și multe alte lucruri în articolul de pe www.ecomjobs.ro. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *